NEUROFEEDBACK İLE TRAVMAYI İYİLEŞTİRMEK

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB); etkinliklere ilgi ve zevk kaybı, sosyal geri çekilme, travmatik ana geri dönüşler (flashback), öfke patlamaları, hissizlik, duygu düzenleme güçlükleri, sisli düşünme ve kafa karışıklığı ile karakterizedir. Duygu ve bilişte olumsuz değişikliklerin görülebildiği TSSB, kişisel ve sosyal yaşamı etkilemektedir.

 

Travmatik geçmişe sahip hastaların beyin aktivitelerinde farklılıklar gözlenmektedir. Genellikle beynin korku merkezi olan sağ temporal lobda aşırı aktivite, frontal bölgede yavaş dalga aktivitesi ve beynin arka kısmında yer alan alfa gücünde düşüklük görülebilmektedir.

 

Neurofeedback; belirli beyin alanlarını hedefleyerek beyin aktivitesinin geri bildirim yoluyla düzenlenmesini içeren, istendik beyin aktivitesi kalıplarını ödüllendirerek davranışlarda değişikliği hedefleyen bir eğitim stratejisine dayanmaktadır.

 

Yapılan çalışmalar Neurofeedback’in travmatik stres deneyimi olan kişiler için iyileştirici olabileceğini ortaya koyuyor. Neurofeedback, kişinin zor duygularla başa çıkma ve onları tetikleyen durumlara uygun şekilde yanıt verme becerisini geliştirmeyi hedeflemektedir. Böylelikle travmatik olaylar yeniden deneyimlenebilir ve olumsuz koşullarla eşleştirilmiş olaylar (örneğin, havai fişek sesinden ürkme) yeniden yapılandırılarak yeni çağrışımlar oluşturulabilmektedir. Neurofeedback prosedürleri ile travmatik deneyimlerin yarattığı odaklanma, kafa karışıklığı gibi zorlayıcı bilişsel gerilemeleri iyileştirmek amaçlanmaktadır.

 

Kaynak: Hong, J. ve Park, J. H. (2022). Efficacy of neuro-feedback training for PTSD symptoms: A systematic review and meta-analysis. International Journal of Environmental Research and Public Health, 19(20).

Leave a Comment

Bize Ulaşın

Tüm Sorularınız İçin Mail Atabilirsiniz