
Psikolojik testler temel olarak kişiye ait davranış kalıplarını objektif ve standart bir şekilde ölçmek ve değerlendirmek için kullanılır.
MOXO Dikkat Testi
MOXO Dikkat Testi, dikkat ve dürtü kontrolünü incelemeye yönelik bir testtir. Özellikle Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nun değerlendirilmesinde kullanılmaktadır. Dikkat, zamanlama, dürtüsellik ve hiperaktivite performanslarının ölçülmesini sağlar.
- Bilgisayar tabanlı online bir testtir.
- 6-70 arası herkes için uygundur.
WISC-4 Zeka Testi
Wechsler Çocuklar için Zeka Testi (WISC-R)
Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği 4 (WÇZÖ-4), yani WISC-4, 6-16 yaş grubu çocuklara uygulanan zeka testidir. Türkiye’de norm çalışmaları 2016 yılında tamamlanmıştır. Ülkemizdeki en kapsamlı ve güvenilir zeka ölçeğidir. Test, çocuğun dört ana yeteneğini (sözel kavrama, algısal akıl yürütme, çalışma belleği, işlemleme hızını)değerlendirir.
Resim Testleri
Aile Çiz Testi
Maurice Porot tarafından geliştirilen ve psikanalitik verilere dayanan projektif bir resim testidir. Temel amacı, çocuğun ailesi ile olan çatışmalarını açığa çıkarmaktır. Testin tüm gereci: kâğıt, kalem, silgi ve boya kalemlerinden oluşur. Resim yapmak için gerekli olanaklar verilen çocuğa: «Ailenin resmini çiz» talimatı verilir. Zaman kısıtlanmamıştır. Çocuğa dilediği gibi çalışma özgürlüğü tanınır Ancak tüm test süresince denek dikkatle gözlenir. Aileyi oluşturan bireylerin kâğıda dökülüş sırası belirlenir. Çizim anında resme ve resimdeki kişilere ilişkin söylediği sözler, mırıldanmalar, anlamlı davranışlar, kendisine fark ettirilmeden kâğıda geçirilir. Çizimin bitiminde, kâğıtta yer alan kişilerin adlandırılması denekten istenir.
Goodenough Harris Adam Çizme Testi
Çocuğun duygusal olgunluk seviyesi (yaşı) ve duygusal gelişimde yaşanan olası sorunlar ile ilgili bilgi veren bir testtir. Aynı zamanda duygusal olgunluk yaşının gelişimsel / kronolojik yaşı ile paralel olup olmadığı konusunda bilgi veren bir testtir.
Kişilik Testleri
MMPI (Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri)
Kişilik Testi MMPI; Depresyon, Hipokondriazis (Hastalık hastalığı), Histeri(Konversiyon), Psikotik sapma, Kadınlık-erkeklik(cinsel tercih ve eğilimler), Paranoya(Şüphecilik), Psikasteni(Saplantı-Takıntı), Şizofreni, Hipomani(Duygu durum bozukluğu, öfke patlaması gibi), Sosyal içe dönüklük(çekingenlik) gibi sıkıntılı ruhsal durumları saptamak için kullanılan testtir. Uygulanan kişinin psikolojik sorunlarının olup olmadığının tespitinin dışında genel olarak kişinin nasıl biri olduğunu belirleyebilmekte, uygulanan kişinin normal kişilik özelliklerini de ortaya çıkartabilmektedir.
Semptom Tarama Testi (SCL-90-R)
Kendini kendini tanıtma envanteri olarak kullanılan SCL-90 ,90 maddeden ve 10 alt testten oluşmaktadır.
Nörogelişimsel Testler
Bu test, çocuklarda görsel motor işlevini görmek için gelişimsel bir test olarak kullanılarak hem yetişkin, hem de çocuklarda geriliği, regresyonu, fonksiyon kaybını ve organik beyin hasarlarını saptamaya ve özellikle regresyon vak’alarında da kişilik sapmalarını bulmaya ışık tutmaktadır (zekâ geriliği, afazi, çeşitli organik beyin hasarları, psikozlar, gerçek olmayan hastalanmalar gibi).
Öz Değerlendirme
Beck Depresyon Ölçeği
Sınav Kaygısı Envanteri
Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri
Aile Değerlendirme Ölçeği
Otomatik Düşünceler Ölçeği
Problem Çözme Envanteri
Durumluluk Sürekli Öfke Ölçeği
Kendini Değerlendirme Anketi
Sosyal Destek Ölçeği
Offer Benlik İmgesi Ölçeği
Benlik Saygısı Ölçeği
Risk Alma Davranışı Ölçeği
Akran İlişkileri Ölçeği
Nöropsikolojik Testler
Nöropsikolojik değerlendirme; dikkat, hafıza, görsel algı, psikomotor işlev, dil ve problem çözme becerileri gibi çeşitli beyin işlevlerini inceleyen bir değerlendirmedir. Bu testler özellikle beyin hasarı, nörolojik hastalıklar (örneğin demans, epilepsi, Parkinson), psikiyatrik bozukluklar veya gelişimsel sorunlar gibi durumlarda tanı koymak, planlama yapmak ve iyileşme sürecini takip etmek için kullanılır.
Gelişim Testleri
0-6 yaş çocukların gelişiminde bir gerilik olup olmadığının tespit edilmesi amacıyla kullanılan bir gelişim tarama testidir. Denver 2 Testi; Çocukların dil, ince ve kaba motor becerilerinin yanında kişisel sosyal alanda yaşıtlarına göre bir gerilik olup olmadığını tespit etmemize yardımcı olan bir testtir.
Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE)
0-6 yaş bebek ve çocukların şu andaki gelişimini ve becerilerini annelerden alınan bilgiler doğrultusunda değerlendirmektedir. Envanter, gelişimsel gecikme ve düzensizlik gösterme açısından risk altında olduğu düşünülen bebek ve çocukların erken dönemde tanınması ve gerekli önlemlerin alınabilmesine de olanak sağlar. Sorular gelişimin farklı, ancak birbiriyle ilişkili alanlarını (Dil-Bilişsel, İnce Motor, Kaba Motor, Sosyal Beceri-Öz- bakım) temsil edecek biçimde düzenlenmiştir.
Projektif Kişilik Testleri
Beier Cümle Tamamlama Testi
Birey tanıma tekniklerinden biri olan cümle tamamlama testi, projektif testler arasında yer alır. Bireyin paylaşamadığı, duygu ve düşüncelerini anlamaya yönelik bir testtir. Birey bu testte eksik cümleleri tamamlayış biçimiyle, ilgilerini, tutumlarını, arzularını, beklentilerini, sıkıntılarını vb. duygu ve düşüncelerini yansıtır. Bireyin iç dünyasına ait bilgiler edinmek istendiği zaman kullanılır.
Testin A ve B olmak üzere 2 adet formu bulunmaktadır. A formu 56 eksik cümleyle 8 ile 16 yaşlar arasındaki çocuklara uygulanmaktadır. B formu ise, 67 eksik cümle ile daha ileri yaşlardaki çocuklara uygulanmaktadır. Projektif bir teknik olduğundan uzmanlık gerekmektedir. bireysel olarak yada belli bir gruba uygulanabilir. Yönerge okunarak, bireyin eksik cümleleri tamamlaması istenir.