norofeedback

Neurofeedback (Sinirsel Geri Bildirim) kişinin beyin dalgalarının görüntülenmesi ve geri bildirim yoluyla eğitilmesi sürecidir. (EEG) ile kişinin beynindeki sinirsel aktivitenin (elektrik sinyallerinin) ölçülmesi ve kişiye istenen parametreye uygun geri bildirim sinyalleri gönderilmesine dayanan bir sistemdir. Gerçek zamanlı, görsel ve işitsel geri bildirimlerle beyindeki farklı frekanslardaki dalgaları etkileyerek düzenleyici bir rol oynayan bir öğrenme stratejisidir.

KİMLER İÇİN UYGUNDUR?

Her yaş grubu için uygun olmakla birlikte Neurofeedback, genellikle dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, öğrenme bozuklukları (disleksi, diskalkuli), obsesif kompulsif bozukluk, depresyon, kaygı bozuklukları, travma sonrası stres bozuklukları, alkol ve madde bağımlılığı, otizm ve uyku bozuklukları gibi rahatsızlıklar için kullanılmaktadır.

Aynı zamanda bilişsel performansın, yaratıcılığın ve odaklanmanın arttırılması için sağlıklı bireylerde, sanatçılarda ve sporcularda uygulanmaktadır.

Seans sayısı semptomların şiddetine göre değişim göstermekte olup kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Genellikle haftada 2-4 seanstan, 15-30 seansa kadar uygulanabilmektedir.

Yetişkinler için Nörofeedback Kullanım Alanları

Anksiyete bozukluğu
Depresyon
Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Migren ve Baş Ağrısı
Fibromiyalji
Dikkat Dağınıklığı
Hafıza Problemleri
Unutkanlık
Bağımlılık
Öfke Problemleri
Uyku Problemleri

Çocuk ve Ergenler için Nörofeedback Kullanım Alanları

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
Öğrenme Güçlüğü ve Disleksi
Korku ve Kaygı Problemleri
Depresyon
Tik Bozuklukları
Otizm
Davranış Bozuklukları
Uyku Bozuklukları
Öfke ve Özgüven Problemleri

Nöroterapi (Neurofeedback)

Neurofeedback sistemi Biyolojik Geri Bildirim yönteminin bir alt disiplinidir. Kişinin beyin dalgalarını geri bildirim yoluyla düzenlemeye çalışmasıdır. Bu işlem sırasında kişinin kafa derisi ve kulak memeleri üzerine elektrotlar yerleştirilerek beyin aktiviteleri bir bilgisayar aracılığıyla görüntülenir. Normal koşullarda beyin aktivitelerimizin bilincinde olmadığımız için onları değiştiremeyiz, ancak bu yöntem aracılığıyla beyin dalgaları oluşumundan neredeyse eş zamanlı olarak görüldüğünde beyin dalgalarının düzenlenebileceği varsayımı üzerine dayanır. Bu düzenlenme koşullandırma yöntemi ile mümkündür. Amaç süreğen geribildirim sağlayarak daha sağlıklı beyin dalgaları oluşturmaktır.
Geri bildirim (feedback), davranışın istenilen biçimde tekrar şekillendirmesini sağlamak amacıyla çıkışın kaynağa geri döndürülmesidir. Bu uygulama, kişiye kendi beyin dalgalarının özellikleriyle ilgili bilgi verilirse, o kişinin kendi beyin dalgalarını değiştirmeyi öğrenebileceği ve bu değişikliklerin genelde kalıcı olacağı ilkesine dayanır. Bu görüşten yola çıkarak, EEG biyolojik geri bildirim’in bir çeşit “beyin egzersizi” olduğunu söylemek de mümkün olmaktadır.

Biyolojik Geri Bildirim

  • Stres yönetimi
  • Nefes egzersizleri

Biyolojik geribildirim, genel olarak insan bedenindeki fizyolojik tepkileri (el sıcaklığı, ter bezleri aktivitesi, solunum hızı kalp atışı kızı, kan basıncı ve beyin dalgaları paternlerini) ölçmek için bir takım araçlardan faydalanan bir terapi tekniğidir. Bu araçlar, vücut sistemleri üzerinde hastaya geribildirim verir ve kişi daha sonra bu sistemleri nasıl değiştirmesi gerektiğini öğrenir.

Neurofeedback Uygulama Alanları

Neurofeedback çekimleri

Clinical Q ve QEEG beyin haritalaması metotları EEG verilerini toplamak ve analiz etmek için klinik ve araştırma amaçlarıyla kullanılan bir yöntemdir. Clinical Q yöntemi ile sadece tek kanal kullanarak başın farklı 5 beyin bölgesinden Uluslararası 10-20 sistemi ile saçlı deriye EEG elektrodlarının yerleştirilmesi yoluyla 6 dakikalık bir çekim alınarak norm aralıklarında bulunan bir değerlendirme raporu çıkarılır.

Neurofeedback seansları ve süreleri

Neurofeedback seans sayı ve süreleri bütün uygulanan protokollere ve beynin farklı bölgelerine göre değişim göstermektedir. Sporda psşkofizyoloji araştırmalarına bakılırsa 20 dk. ile 40 dk. arasında almak EEG-BGB eğitiminin etkililiği açısından önemlidir. Sporcuların performans gelişiminde etkili olabilmesi için en az 15 seans çalışılması gerekmektedir.

Neurofeedback peak performans çalışması

Dikkat ve hafızanın güçlendirilmesiyle akademik başarının arttırılması ve diğer günlük görevlerin verimliliğinin artması.
Uyku kalitenin artırılması sonucu ihtiyaç duyulan uyku süresinin azaltılması sonucu yaşam kalitesinin arttırılması.

Profesyonel Sporcularla Neurofeedback Çalışması

Yarışma kaygısıyla baş etme.
Öz güven arttırılması
Kas kontrolünün sağlanması
Odaklanma ve dikkatin arttırılması

Bize Ulaşın

Tüm Sorularınız İçin Mail Atabilirsiniz